Odds förklarat

Att spela om pengar är en hobby som många delar. Det finns faktiskt till och med dem som lever på att spela om pengar. Man kan spela om pengar på många olika sätt, ett av de vanligaste sätten är att göra det i samband med idrotter och sporter av olika slag. Det är till exempel vanligt att man satsar pengar på hur det ska gå i en fotbollsmatch, vilken travkusk som ska stå som vinnare, eller vilket hockeylag som ska vinna Stanley Cup. När man satsar pengar inom betting använder man sig av något som kallas för odds. Oddsen avgör hur mycket man kan vinna på en enskild insats.

Vad är odds?


Inom vadslagning används odds för att avgöra hur pass sannolikt det är att en viss händelse ska inträffa. Ju högre ett odds är desto mindre sannolikt är det enligt de som har satt oddsen att händelsen ska inträffa. Motsatt gäller att ett lågt odds innebär att chansen är hög att händelsen ska inträffa. Man brukar tala om ”lågoddsare” när det gäller en sak som troligtvis kommer att hända. Odds kan vara fasta vilket innebär att de inte förändras beroende på hur många som satsar, eller så kan de vara flytande vilket innebär att de förändras beroende på hur många som satsar på det.

Hur fungerar det?


I Sverige och i de flesta delar av Europa använder vi oss av decimalsystemet. Det innebär att ett odds skrivs som ett decimaltal, till exempel 1,5. Den insats man sedan gör multipliceras med decimaltalet vid vinst och man får tillbaka sin insats multiplicerat med decimaltalet om man vinner. Satsar man 1000 kronor på ett odds som är 1,5 får man alltså tillbaka 1500 kronor vid eventuell vinst och man har då gått plus 500 kronor.

Olika sorters odds


Det finns även andra typer av odds som används i andra länder. I Storbritannien använder man sig inte av decimalsystemet. Istället använder man sig av bråktal. Ett odds kan till exempel skrivas 3/1, vilket innebär att man vid vinst går plus 3 gånger pengarna. satsar man 100 kronor på ett odds som är 3/1 får man alltså tillbaka insatsen på 100 kronor + vinsten på 300 kronor.

I USA använder man sig av ett annat system. Denna typ av odds kallas för moneyline odds och skrivs som ett tal med ett plus- eller minustecken framför sig. Till exempel innebär +400 att du får tillbaka 500 kronor om du satsar 100 kronor (100 + 400). -400 innebär istället att du måste satsa 400 kronor för att vinna 100 kronor. Detta system är lite onödigt krångligt kan man tycka, men det brukar som tur är räcka för svenskar att kunna decimalsystemet.

Att spela framgångsrikt


Ett framgångsrikt spel på odds förutsätter att man har god kännedom om den sport eller det fenomen som man satsar på. På så sätt kan man lättare förutsäga hur det ska gå i en match. Det är alltså bra att till exempel hänga med i en fotbollsliga som man gillar att betta på och ha koll på formtoppar och formsvackor hos olika spelare.