Betta på fotboll

Tiden när du var tvungen att fylla i tipslapparna med dina utvalda fotbollsmatcher fysiskt i affären är numera ett minne blott för merparten av oss fotbollsälskare. Det finns fortfarande de som föredrar den där klassiska känslan av att själv få lämna in sin viktiga lapp och verkligen kunna få hålla i den. All respekt för det här eftersom det trots allt var så det en gång började och i mångt och mycket än idag fungerar.

Grunderna och Stryktipset

Det har trots allt hänt en del sen dess även om Svenska Spels odödliga spelformer som Stryktipset och Oddset lever kvar som två av grundvalarna i fotbollsbettingen. I den förstnämnda gäller det kort och gott att försöka förutspå tretton utvalda fotbollsmatcher vilka nästan uteslutande kommer ifrån den engelska fotbollen. Du ska välja 1, X eller 2 beroende på om du tippar hemmalag, bortalag eller ett oavgjort resultat. Det finns även möjlighet till att gardera sig antingen halvt eller helt vilket innebär att du exempelvis kan ge tipset 1X, X2 och 1 2 eller helgardera dig med 1X2. Inför dessa matcher har där satts odds och ju högre detta är desto större kan vinstutdelningen bli. Garderingar gör automatiskt att din Stryktipskupong blir dyrare eftersom du har en större möjlighet att få rätt på just den matchen.

Oddset

Det är inte fel att se Stryktipset som en slags urfader till vår fotbollsbetting. Oddset föddes som ett alternativ för de som inte nödvändigtvis ville tippa på så många matcher. Det gav dem dessutom möjligheten att själva välja ut de matcher som önskades och på så vis kunna få ett eget unikt odds. Ett av de mer populära spelen på Oddset var Lången där regeln i begynnelsen var minst tre matcher och maximalt sex. Varje match hade ett förutbestämt odds som spelbolaget bestämt. Varje odds på respektive match multiplicerades sedan ihop och gav på så sätt ett eget unikt odds. Insatserna var 10-500 kronor och oddset multiplicerades sedan ihop med just din insats.

Matchen

En annan populär form av fotbollsbetting var att tippa på resultatet i en match, även kallat Matchen. Det här var ofta alternativet för de som behövde lite omväxling från att endast tippa på rätt vinnare. Här kunde fantasin för gemene man flöda och bygga upp förväntningarna av den goda känslan att pricka in korrekt resultat på en match.

Idag

Trots den rådande digitaliseringen har fotbollsbettingen ändå behållit sin grundtanke och spelformer. Idag behöver du inte lämna in din lapp hos ett ombund utan du kan följa ditt spel var som helst så länge du har en dator, platta eller mobiltelefon till hands. Till skillnad från tidigare kan du dessutom uppdatera dina spel när som helst och ändra dina odds efter vad som behagar just dig. Du kan tippa på hörnor, varningar eller straffsparkar och kan även genomföra allt det här under matchens gång.

Oddsjämförelse

Du kan som spelare på exempelvis Stryktipset på ett effektivt sätt jämföra oddsen från spelbolagen (i detta fall Svenska Spel) med streckfördelningen (hur stor andel av antal deltagande spelare på just det alternativet eller matchen) och på så vis få ett spelvärde.
Exempelvis kan resultatet oavgjort på en match ha 2,20 i odds från spelbolagen, medan streckfördelningen mellan antalet spelare på samma resultat förslagsvis ligger på 35%. Enligt spelbolaget är det 45% chans till ett oavgjort resultat, medan det enligt spelarna ligger på 35%.
Bettingen följer med i digitaliseringens spår medan grunderna alltjämt består.

Bli först med att kommentera

Kommentera