Betting på E-sport

Betting existerar på alla sätt, fler än vi kan ana. De flesta tänker på spel på fotboll och hockey, men hur många tänker på betting på e-sport? Det är inte konstigt att det första man tänker på när det kommer till beting är de traditionella sporterna. Fotboll är populärast, men tennis, hockey, handboll och mycket annat är också vanligt.

Men varför glömmer man då e-sporten? En anledning kan vara att det fortfarande är relativt nytt. Det går inte att fråga sin farfar om han minns det första bet han la på en Dota 2-match på 50-talet. E-sporten är dock rejält på fortsatt uppgång och precis som vanlig sport blandar betting på E-sport såväl ett intresse som vadslagning.

Vilka e-sporter kan man betta på?

Det är absolut inte lätt att hålla koll på allt vad e-sport innebär. Många riskerar att haka upp sig på ordet sport. Därför är det väldigt lätt att tro att e-sport enbart innebär att man spelar på de vanliga sporterna, fast på konsoler eller datorspel. Det vill säga att begreppet e-sport innebär vanliga sporter, men så är det verkligen inte.

Istället går det att spela på mängder av olika typer av spel, vilket är charmen. Visst, det finns gott om odds på till exempel FIFA, NBA, NFL eller NHL, några av de största sportspelen på marknaden. Men det finns så enormt mycket mer.

Har du hört om CS, Dota 2 eller LoL till exempel? Det här är tre av de klart största sporterna i hela världen just nu, inte bara inom e-sporten. CS är ett av de äldsta spelen, som i folkmun kan kallas för ”ett vanligt skjutarspel”. Här går det att lägga vinster på antal ”kills”, skada eller vinster – och mycket mer.

E-sport växer enormt

En vanlig fördom om elektronisk sport är att det bara är lata ungdomar med ena handen i chipsskålen som utövar det. Något som förstår inte är sant på långa vägar. E-sporten kräver mycket mer än vad man kan tro, både fysiskt och psykiskt.

I och med den enorma uppgången av e-sport professionellt under 2010-talet har det också gjort att konkurrensen blivit enorm, vilket i sin tur kräver ännu mer av spelarna där ute. Sen beror det också på vilken e-sport man utövar. Gäller det Fifa kan till exempel spelförståelse för fotboll vara en god egenskap,medan CS och Call of Duty mer kräver en hög koncentration och reaktionsförmåga.

Esporten har dessutom inte bara blivit stor, utan faktiskt enorm. Nu för tiden är det möjligt (om man räknar bort Corona-pandemin) att se välfyllda arenor med miljontals dollar som prispengar.

Vad är skillnaden och likheten med betting på sport och e-sport?

Det finns faktiskt båda likheter och skillnader mellan betting på vanlig sport och e-sport. Den största olikheten är den mest logiska, att det inte handlar om fysisk sport.

Likheterna är däremot att det fortfarande är vanliga människor som gör upp i matcherna. I NHL spelar till exempel tolv utespelare på isen mot varandra, samma sak gäller för LoL och andra spel. En annan likhet är också spelen man kan lägga. På Fifa går det att spela på vinster, antal mål och röda kort, vilket förstås också gäller för vanlig fotboll.

Bli först med att kommentera

Kommentera