Olika oddsformer

Odds är sannolikheten för att något specifikt ska hända. Det går att sätta odds på det mesta men det vanligaste är att man spelar på odds inom sport. Det finns olika sätt att spela på odds och spelsajterna gör det möjligt för dig att själv välja hur du vill satsa. För oss i Sverige är det oddssättningen i decimal som är den vanligaste.

Odds i decimalform

Detta är den oddsform som vi använder mest i Sverige och den kallas decimalform men går även under namnet europeiska odds och den är relativt lätt att förstå. Odds i decimalform används inte bara i Europa utan även i Kanada och Australien.

Vi kan säga att oddsen är 1,50 och att du satsar 100 kronor. Vinner du så kommer vinsten bli 1,5 (oddset) multiplicerat med din satsning 100 kronor, 1,5*100= 150 kronor. Oddset multiplicerats således med din lagda insats.

Brittiska odds

De brittiska spelbolagen presenterar sina odds i bråkform. Denna variant känns lite ovanlig i jämförelse med decimalform och användes ursprungligen vid hästkapplöpningar.
Dessa odds kan exempelvis se ut så här, 1/3, 3/5, 4/1 och så vidare. 1,6 i decimalform är samma som 3/5. Oddsen som är mindre än 2 visar en lägre siffra än vad det andra talet i bråkuppställningen gör. Detta odds visar vad du som spelare vinner per satsad krona. Brittiska odds brukar även kallas traditionella odds eller fraktionsodds.

Om du vill så kan du omvandla detta oddset till decimal odds och det för du i så fall genom att ta den första siffran dividerat med den andra och sedan addera med ett. Exempelvis brittiskt odds 6/5 +1= 2,2 i decimalform.

Amerikanska odds

Amerikanska odds även kallat Moneyline odds och uttrycks i form av utdelningen i förhållandet till 100. Amerikanska odds skrivs som tal med ett plus eller ett minus framför talet. Ett plus visar hur mycket vinsten blir om du satsar 100 kronor och ett minus visar hur mycket som du behöver satsa för att kunna vinna 100 kronor. Ett exempel är att om du satsar 100 kronor på ett odds +200 så innebär det att om du vinner blir det en vinst på 200 kronor och du får sammanlagt tillbaka 300 kronor som är vinsten plus din insats.

Även här går det att räkna om till decimal odds. Negativt amerikanskt odds -150 räknas 100/150+1= 1,67 i decimalform. Även de positiva oddsen går att omvandla då gör man det såhär 150/100+1= 2,5

Asiatiska odds

Förklarar nettovinsten på oddset, alltså hur mycket du kommer att tjäna på att spela om du bortser från din insats. Om du har ett odds i decimalform som är 1.5 så innebär den asiatiska oddssättningen 0,5. En insats på 100 ger en vinst som ligger på 50 kronor.

Värde odds

Här mäts det procentuella värdet mellan skillnaden från medelvärdet av det totala oddset på alla de bets som finns. Får du ett högt procentvärde innebär det att just detta spelbolag erbjuder höga odds medan ett annat spelbolag anser att matchen kommer sluta motsatt. Spelbolagen är alltså inte överens om hur matchen kommer att sluta.

Bli först med att kommentera

Kommentera