Odds i olika delar av världen – Olika sorters odds

Olika sorters odds

Att förstå odds är nyckeln till framgång inom bettingvärlden, men alla system är inte uppbyggda som det svenska. Vi ska därför gå igenom odds i olika delar av världen  för att du ska få en större förståelse när du spelar! 

Amerikanska odds

Amerikanska odds, även kallat moneyline, kommer i antingen positiva eller negativa odds.
Positiva amerikanska odds återspeglar din vinst om du satsar 100 dollar medan de negativa oddsen visar den summan du måste satsa för att vinna 100 dollar. Systemet fungerar även i svenska kronor.

Exempel: NBA Match

Los Angeles Lakers (+130) – Chicago Bulls (-140)

Skulle du vilja satsa 100 dollar på att Los Angeles vinner matchen och det sker så kommer du totalt att vinna 130 dollar. Vill du däremot satsa på Chicago Bulls kommer du att behöva satsa 140 dollar för att få en vinst på 100 dollar. 

Ett minustecken framför siffran betyder att du spelar på favoriten. När du däremot spelar på ett odds med ett plustecken framför så betyder det att du satsar på en “underdog”, alltså det lag som har minst chans att vinna.

Det enklaste sättet att konvertera amerikanska odds till decimalodds är att använda sig av en gratis oddskonverterare online.

Europeiska odds

De europeiska oddsen, även kallat decimalodds är de vi är vana vid att se när vi spelar på oddsen i Sverige. Dessa odds är otroligt enkla att räkna ut då det helt enkelt är din insats multiplicerad med oddsen som då motsvarar din utbetalning.

Exempel:

Liverpool är favoriten till att vinna och deras odds är 1.82 gånger pengarna.
Satsar du då 1000 kronor blir det 1000 kronor x 1.82 = 1820 kr. Du har då fått tillbaka din insats och tjänat 820 kronor.

Spelar du däremot på motståndaren som inte är tippad på att vinna är så är såklart den värd mer pengar. Exempel:

Manchester United – 2.75 i odds

1000 kronor insats x 2.75 i odds = utbetalning på 2750
Du har nu alltså fått tillbaka din insats på 1000 kronor och gjort en vinst på 1750 kronor.

Enkelt räknat dubbleras din vinst vid odds över 2.0 och decimalodds under 2.0 är mindre än de pengar du satsar i vinst. Decimalodds är de mesta använda oddsen i Europa och fortsätter sprida sig till andra delar av världen.

Brittiska/Engelska odds

Brittiska bettingsidor använder sig av något som kallas fraktionella odds, även kallat traditionella odds. Bettar du hos brittiska spelsidor eller är på fotbollsresa i England är det brittiska odds som är standarden.

Oddsen påminner mycket om Europeiska decimalodds och berättar också hur mycket du får tillbaka per insats. De brittiska oddsen presenteras i bråkform och kan se ut som 5/3 eller 5:3 samt 5 mot 3, men betyder samma sak.

Man kan tänka sig att den första siffran i fraktionen är vinsten och den andra siffran representerar den andel du behöver satsa. Om du har ett odds på 2/4 så behöver du alltså satsa 4 för att vinna 2. I exemplet har vi tagit ovanstående odds men satsat 100 kronor.

Exempel:

100 + (100 x 2/4) = 100 + 50 = 150 kronor

Asiatiska odds

Asiatiska odds, även kallat Asian Handicap är en spelform som blir alltmer populär hos många spelbolag i Sverige. Det kan vid första anblick se ganska komplicerat ut men vi ska gå igenom och förklara hur det fungerar här nedan.

Asian Handicap betyder att vi får ett handicap när vi placerar vårt spel och oftast är det vanligt med ett tvåsystem som gäller vilket innebär att oavgjort inte är ett spelbart alternativ. Istället finns det fler olika resultat man kan spela på såsom till exempel antal måls marginal.

Många upplever att man får en större chans till vinst med de asiatiska oddsen och statistiskt sett är möjligheterna definitivt större och kan ge vinst på fler möjligheter än vad man är van vid.

Grunderna:

Handicap +1: Du spelar på hemmalaget och vinner ditt spel om hemmalaget vinner. Oavgjort ger dig insatsen tillbaka.

Handicap +1.25:  Du spelar på hemmalaget och vinner ditt spel om hemmalaget vinner eller det blir oavgjort. Förlorar hemmalaget med exakt ett mål vinner du halva din insats.

Handicap –1: Du spelar på hemmalaget och vinner ditt spel om hemmalaget vinner matchen med fler än ett mål. Blir det oavgjort eller dem förlorar så förlorar även du insatsen.

Handicap –1.25: Du spelar på hemmalaget och vinner ditt spel om hemmalaget vinner matchen med två mål eller fler. Vinner dem med exakt ett mål får du halva insatsen tillbaka.

Bli först med att kommentera

Kommentera